Zuurdesembrood spelt online bestellen

Feiten en Fabels over speltbrood

Spelt, sinds een paar jaar is deze oertarwe razend populair.

En natuurlijk zijn wij van besteldesembrood.nl ook fan!

Want broden gebakken van spelt hebben een nóg vollere broodsmaak. Ze zijn vaak stevig en geven een heerlijk verzadigd gevoel. Maar zijn producten die gemaakt worden van speltmeel nu ook veel gezonder? Als je alle verhalen op internet moet geloven, ABSOLUUT. Maar wat is er nu eigenlijk een feit en wat is een fabel?

In deze blog zal ik een aantal feiten en fabels met jullie delen. Ze zijn gebaseerd op vragen en opmerkingen die ik vaak van klanten krijg, ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben.

Laten we beginnen met de meest voorkomende:

In speltbrood zitten MINDER gluten dan in tarwebrood

FABEL.

Dit is denk ik de fabel die ik het meest tegenkom onder onze klanten. Maar het is zonder enige twijfel een fabel! Gluten zijn namelijk eiwitten uit graankorrels. Omdat spelt en tarwe heel nauw aan elkaar verwant zijn, zitten er precies dezelfde eiwitten in de korrels. Tijdens het kneden vormen de gluten samen een netwerk wat te vergelijken is met een visnet, maar dan driedimensionaal. Dit netwerk van gluten geeft zowel stevigheid als luchtigheid aan het brood.

aan speltbrood wordt geen tarwebloem of meel toegevoegd

FEIT.

Helaas geldt dit feit niet voor elk speltbrood wat er te koop is maar aan de speltbroden van besteldesembrood.nl wordt geen tarwemeel toegevoegd. Wel maken wij gebruik van een zuurdesemcultuur van tarwebloem. Maar daar vind je in het uiteindelijke brood minder dan 1% van terug. Check dus altijd het etiket wanneer je speltbrood koopt, de volgorde van de ingrediënten geeft de hoeveelheid weer. Staat er dus op het etiket: speltmeel, tarwebloem, water.. dan weet je dat je te maken hebt met een speltbrood wat bijna voor de helft uit tarwebloem bestaat. De exacte verhouding kun je niet aflezen maar omdat het tarwebloem vóór het water staat kun je er vanuit gaan dat het brood voor tenminste 30% uit tarwebloem bestaat. Bij het speltbrood van besteldesembrood.nl vind je het tarwebloem bijna helemaal als laatste, dit wil dus zeggen dat er in het uiteindelijke brood minder dan 1% tarwebloem zit.

speltbrood bevat méér voedingsstoffen dan tarwebrood

FEIT.

Hier hebben we te maken met het het échte voordeel van speltbrood ten opzichte van tarwebrood. Andere gezondheidsclaims die gemaakt worden over spelt zijn eigenlijk allemaal fabels. Al kan het natuurlijk zo zijn dat jij je beter voelt door alleen maar speltproducten te eten in plaats van tarweproducten. Ieder lichaam is verschillend dus stel ik voorop dat iedereen moet eten waar hij of zij zich goed bij voelt.

Maar het feit dan speltbrood meer voedingstoffen bevat dan tarwebrood is de enige voedingsclaim die algemeen aangenomen en bewezen is. De oorzaak dat spelt meer voedingsstoffen bevat zit hem in de geschiedenis van tarwe. Tarwe is in de meeste delen van de wereld het populairste graangewas, dit omdat de korrels makkelijk uit de graanhalm gehaald kunnen worden. Spelt daarentegen is veel harder en het kost meer tijd om de korrels uit de graanhalm te halen. De landbouwindustrie heeft dus door de jaren heen voornamelijk geïnvesteerd in onderzoek om de opbrengst van tarwe zo efficiënt mogelijk te maken.

Met als gevolg een soort ‘power’ tarwe, wat snel groeit en veel zetmeel produceert. Maar in dit veredelingsproces zijn er veel voedingstoffen verloren gegaan. Doordat spelt deze ontwikkeling niet heeft doorgemaakt zitten er nog altijd veel voedingstoffen in de spelt korrels.

Dit waren zomaar een paar algemene feiten en fabels, wil je meer weten? Dan kun je ons altijd mailen of bellen!

Logo Bestel Desembrood Winkelwagen gratisverzending veiligbetalen Medaille